FESTIVAL EN VEU ALTA

PRESENTACIÓ

 

Estimadíssims tots,

Va, una mica d’història: al segle XIV, un frare franciscà anglès anomenat Guillem d’Occam va inventar la lex parsimoniae, un principi de resolució de problemes que afirma: “És inútil fer amb més coses el que es pot fer amb menys”, un principi que també es coneix com a «Navalla d’Occam» (presumiblement per “tallar” les complicacions innecessàries).

Us pregunteu què té a veure això amb l’EVA, oi? Va, seguim…

Si hi ha dues possibles eleccions, Occam proposa que, en igualtat de condicions, hem de triar la més simple. Tomàs d’Aquino va afirmar que no es tractava només d’una elecció humana, sinó que estava més aviat guiada per la natura: “Si una cosa es pot fer adequadament per mitjà d’un instrument, és superflu fer-la per mitjà de diversos instruments, ja que observem que la natura no utilitza dos instruments si n’hi ha prou amb un”.

Òbviament aquesta proposta té moltes contrapropostes, però des de l’EVA ens sembla molt escaient en relació amb allò que fem i amb com ho fem. I amb el perquè, també, és clar. Amb tot el daltabaix que hem viscut aquest darrer any tenim ganes de reprendre el festival fent coses boniques, agraïdes i amb poques complicacions: hem decidit triar, en cada camí, allò que, si es pot fer amb poc, no s’hagi de fer amb molt. Retornem al programa de mà per tal que gaudiu del paper i de la idea de viatjar amb ell, de posar-hi (els posarem) un segell de viatge a cada actuació on vingueu i pugueu omplir aquestes pàgines de vivències, bons moments i espectacles. Cultura. Petita i no tan petita de format, però sempre escollida amb cura i apostant pels continguts més que no pas, per la forma: que allò que es pugui fer amb una persona, no se’ns ho emportin 3 dotzenes de focus. Menys pot ser més. Simplicitat davant grans estructures. Una navalla, la d’Occam. I l’EVA. Benvinguts.

Jordina Biosca
Directora de l’EVA

Amb el suport de